Sommarhemmet Sundet ligger vackert beläget intill sjön Vidöstern i Dörarp. Det är ett måste att besöka detta ställe: en naturskönplats för gudsmöten. Här har församlingen möten varje lördagskväll under sommaren, gudstjänster på söndagar och cafékvällar mitt i veckan. Välkommen att komma på besök!

Verksamheten bedrivs av Bergaortens Missionsförsamling som har en kyrka i Lagan.

Historik

Här följer lite historik kring sommarhemmet och minnen från många års verksamhet, samt lite historiska bilder.

Sundet – ungdomarnas initiativ

Sommarhemmet Sundet ligger vid sjön Vidösterns strand, intill en rullstensås med underbar utsikt över sjön. Under många år arrenderades platsen, meni dag ägs den av Bergaortens missionsförsamling i Lagan, som vid ägarbytet var en församlingskrets bestående av fem församlingar i bygden. Kretsens förste anställde pastor, August Henriksson (1931–1942), sägs ha upptäckt det fina läget när han cyklade i sin tjänst mellan kretsens missionshus.Kanske hade pastor Henriksson tipsat kretsens ungdomar, för det var de som samlades på Sundet en vårdag i maj 1934.  

Det var ungdomarna som sedan lämnade önskemål till kretsstyrelsen att möjliggöra för dem att kunna använda platsen för sommarmöten. Under många år stod en portal med texten BFU (Bergaortens Församlingskrets Ungdom) vid entrén mellan parkeringsplatsen och grusplanen in mot sommarhemmet. 

Första bygget 1936, det senaste 2007

Det första som byggdes på tomten var ett litet kapell på 20m², eller snarare en ”kaffestuga”. Intill den hölls friluftsmöten där både sångare, talare och åhörare samlades under bar himmel. ”Kaffestugan” har genom åren utökats och renoverats till den vackra byggnad i två plan som finns på platsen i dag. Den fantastiska utsikten över sjön har man velat bevara även om man numera samlas inomhus på gudstjänster och kvällssamlingar, med högtalaranläggning på altanen, för dem som ändå föredrar att sitta ute, eller inte får plats. Efter den senaste tillbyggnaden upplever man sig mer sittande på en båt när man tittar ut genom kyrksalens fönster, där man precis som från serveringsdelen, på bottenplan, har en fantastisk utsikt över sjön. Många besökare har under åren dröjt sig kvar efter kvällssamlingarna för att njuta av vacker solnedgång, gärna ute på det populära serveringsdäcket, som ligger intill strandkanten, på stenbumlingar i sjön.

Sundet i våra hjärtan

Jag är övertygad om att alla som varit på Sundet bär med sig något speciellt därifrån, även om man bara besökt sommarhemmet vid några enstaka tillfällen eller om man, som jag har levt större delen av sitt liv i bygden och fått följa den positiva utvecklingen under alla dessa år. En hel del minnesbilder dyker upp och jag tänker med tacksamhet på de som var visionärer på 1930-talet, som såg potentialen på den här platsen. För allt frivilligt arbete som de var villiga att lägga ner, för alla böner som sändes upp till Gud för att detta skulle bli en plats som ingick i Guds plan. Och alla som sedan gått vidare med denna vision, som troget har arbetat, offrat, bett, fått så och fått skörda. Och samtidigt haft roligt! Så många relationer som har knutits på den här platsen, så många skratt som har klingat ut över sjön. Så mycket härlig musik, tal och sång. Så mycket gott hembakat fika. Så många härliga ungdomskvällar, läger, dopförättningar, konfirmation, bröllop och…och…och…

En välsignad plats i våra hjärtan.

Text: Hjördis Ring-Olsson

Minnen

Spontana minnesbilder från förr av några församlingsmedlemmar som vuxit upp med sommarhemmet Sundet.

Söndagsskolfesterna på Sundet var populära, när jag var liten. Då flyttade de ut talarstolen på grusplanen och August Henriksson stod där och pratade. En del tyckte det var särskilt spännande att smyga upp i backen och se hur långt ner stenar kunde rulla innan de stannade.

Bengt Eriksson, f 1935

Färderna till söndagsskolfesterna på Sundet, där alla barn från kretsens missionsförsamlingar träffades, är också ett roligt minne. Då åkte vi barn höskrinda, som drogs av två hästar, hela vägen från Domaryd. När jag blev lite äldre cyklade jag med mina vänner till lördagssamlingarna och på hemvägen kunde vi bli ett stort, glatt cykelgäng som tog sällskap med varandra.

Irene Månsson, f 1936

Alla samlingar var utomhus. Kan fortfarande känna känslan när man satt på stenarna eller sittbänkarna, som lagts ut direkt på backen. Ju högre upp man satt, desto bättre tyckte man att det var.

Ingrid Eriksson, f 1937

Jag kommer ihåg högtidskänslan man kände när det blev dags för ”Toftaholmsmötena”, de som från början var årligen återkommande friluftsmöten på Körsbärsholmen bakom Toftaholms herrgård, men så småningom flyttade över till Sundet, firade 50 år 1980 och så småningom kom att kallas för Sundetkonferensen. De samlade alltid mycket folk. Hela backen och hela grusplanen framför Sundet var fylld av människor. Jag minns att de som ansvarade fick jobba hårt för att alla skulle få sittplatser.

Irene Adolfsson, f 1946

Sundet, har alltid funnits i mitt liv. Som barn fick jag följa med mamma dit (minns att vi ibland satt långt uppe i backen och småbusade, försökte pricka någon lite lätt med en tallkotte). Som tonåring kom Sundet att bli en samlingspunkt för mig och en mängd andra ungdomar. Där hade vi roligt, där gjorde vi andliga upplevelser. Allt i en ”salig blandning”. När jag sedan som vuxen kom tillbaka till hembygden såg jag vilken underbar plats Sundet är. Därför har Sundet blivit en bit av mitt hjärta.

Birgitta Johansson, f 1947

Kaffekopparna var fina, men väldigt dåliga på att hålla värmen, så när man hade hämtat kaffet och kakpåsen och satt sig, så var kaffet redan kallt (skratt).

Eva-Carin Söderberg, f 1951

Jag kommer ihåg en gång i mitten av 1960-talet. En då väldigt populär gospelgrupp vid namn ”Christallen” spelade på utomhusscenen på Sundet. Det var fullt av ungdomar i hela backen, på hela grusgången framför scenen och på gräsplanen vid sjön.

Per-Magnus Bergkvist, f 1951

Jag minns de populära nattmötena ”Gospel Night”* i början av 1980-talet med kända, kristna sångare som Roland Utbult, Ingemar Johansson, Ingemar Olsson med flera. Förutom ungdomar från Bergabygden var det många som deltog i mötena både ifrån Värnamo, Ljungby och Rydaholmstrakten.

*Enligt Sundetprogrammet 1981 bjöds det på Gospel kl 21.30 fyra lördagskvällar på rad i maj, efter kvällsmötet kl 19.30, en lördagskväll i augusti och även den avslutande lördagskvällen i september.

Monica Fornander, f 1959

Eftersnacket, efter lördagssamlingarna är något jag minns. Man kunde vara ett gäng på 25-30-talet ungdomar som stod en lång stund efteråt på parkeringsplatsen och sen slutade det med att hela gänget åkte hem till någon av dem. 

Magnus Axelsson, f 1966

(Klicka på en bild för att visa den i fullskärm.)